NORD LEAD 4

De Nord Lead 4 bevat behoorlijk innovatieve nieuwe prestatiemogelijkheden; geavanceerde layer- en synchronisatie opties, nieuwe filtertypes en een aantal ingebouwde effecten. Kortom, de Nord Lead 4 is een droom die uitkomt voor synthesizers.

Oscillators

 • 2 oscillators per stem / 20-stemmige polyfonie
 • FM, Hard en Soft Sync


Modulatie

 • 2 LFO secties met Envelope modulatie
 • Flexibele synchronisatie en routing mogelijkheden

Filter

 • 12, 24 dB low-pass filters
 • High-pass and Band-pass filters
 • Transistor en spanningsgestuurde filter simulatie
 • Mini en TB-303 Bass-filters

Effects

 • Crush, Drive, Comb filter, Talk, Compressor, Reverb/delay

Prestaties

 • 4-delige mulit-timbral
 • Master Clock Sync voor Arpeggiator, LFO en Delay
 • Impulsive morph
 • Velocity- en Mod Wheel Morph
 • USB MIDI, geen drivers nodig voor Mac OS X. (driver voor Windows is beschikbaar)
Bestellen

OSCILLATOR SECTIE

De Nord Lead 4 is een subtractieve synthesizer met 2 oscillatoren per voice. Alle klassieke golfvormen zijn aanwezig, Saw, Square, Sine, Triangle, Pulse en PWM.

Wavetable-synthese
De Nord Lead 4’s Oscillator 1 sectie heeft een brede selectie van wavetables inclusief een uniek type genaamd Formant Wavetables met resonante kwaliteiten die onafhankelijk zijn van de toonhoogte. Frequentie Moduleren van de formant Wavetables produceert werkelijk magische resultaten met onderscheidende akoestische kwaliteiten.
Oscillator 2 beschikt over een ruisgenerator met een speciale filter cut-off en resonantie.

True Unison
Met de True modus Voice Unison kunt u maximaal vier stemmen op elkaar stapelen per noot (inclusief het volledige signaalpad van de Nord Lead 4) voor echt dikke, brede leads en bassen.

Harde en zachte synchronisatie
Hard Sync genereert een onregelmatig gevormde golfvorm, wat resulteert in een hard, dirty effect, rijk aan harmonics, voor het eerst beroemd gemaakt door de Prophet 5. Soft Sync is een beetje vloeiender, maar zeker niet subtiel.
De Nord Lead 4 beschikt ook over de functies van Frequency Modulator voor het toevoegen van spectrale complexiteit en wat nastiness.

LFO EN MODULATIE SECTIE
De Nord Lead 4 heeft twee zeer flexibele LFO-secties per slot. Een brede selectie van LFO-vormen is beschikbaar van sinussen en pulsen tot oplopende zagen die perfect zijn voor het creëren van wobbling bassen of pulserende pads.

Elke LFO kan eenvoudig worden gesynchroniseerd met de masterclock en een gewenste tijdverdeling krijgen. De LFO kan handmatig opnieuw worden getriggerd met een Impuls Morph-knop of met een toets. De LFO-bestemmingen bevatten een unieke optie om de FX-sectie te moduleren.

Modulatie Envelope
Nord Lead 4 biedt een zeer geschikte Modulation Envelope-sectie met een uitgebreide keuze aan modulatiebestemmingen. De modulatie-envelope kan ook handmatig worden geactiveerd met een Impuls Morph-knop!

FILTER SECTIE
Het filtergedeelte van de Nord Lead 4 is uitgerust met klassieke 12, 24 en 48 dB Low-Pass, High-Pass en een Band-Pass filters met een speciale ADSR-filterenvelope en selecteerbare filtertracking.

Ladderfilteremulaties
Twee geweldige nieuwe toevoegingen zijn de verbluffende emulaties van de diode- en transistor ladder filters van de legendarische Mini en de TB-303-synthesizers. De emulaties vangen de dirty, piepende resonantie van de originelen op en in combinatie met de nieuwe Unison-modus heb je genoeg mogelijkheden voor het maken van dikke, zompige bassen en leads.

Filter Drive
De filterdrive werkt afzonderlijk per stem en vervormt de golfvorm voordat deze door de effectsecties gaat.

UNIEKE KENMERKEN

Impuls Morph

Met de Impulse Morph-knoppen zijn maximaal 7 verschillende combinaties mogelijk.
De krachtige Impulse-knoppen laten je onmiddellijk je geluid veranderen – geweldig voor het creëren van spontane, gesynchroniseerde ritmische en tonale chaos. Verdubbel de LFO-snelheid, verander de oscillator van Saw in Square, schakel Glide in, draai de resonantie op en demp de Reverb; Allemaal tegelijk, en in mum van tijd en zeer eenvoudig te realiseren.
De Impuls Morphs op de Nord Lead 4 zijn een eenvoudig, maar universeel concept dat bijna onbeperkte flexibiliteit biedt.

Het toewijzen van een Impuls Morph is eenvoudig – houd gewoon een Impuls Morph-knop ingedrukt en draai de gewenste knop (pen) naar de gewenste nieuwe waarde! Bijna elke parameter kan worden bestuurd met een Impulse Morph en LED-lampjes geven aan welke parameters zijn gewijzigd. Door op verschillende combinaties van de 3 Impulse Morph-knoppen te drukken, zijn er per slot maximaal 7 unieke combinaties beschikbaar!

Mod Wheel en Velocity Morph
De Morph is een klassieke Nord-functie waarmee je elke “knoptype” -parameter kunt besturen met het modulatiewiel, het regelpedaal of de aanslagsnelheid. De mogelijkheden zijn eindeloos – zoals het veranderen van het arpeggiator bereik of het aanpassen van het sample rate-reducting Crush-effect met het modulatiewiel.

EFFECT SECTIE
Elk van de vier slots van Nord Lead 4 heeft zijn eigen speciale effectsectie: FX en Delay / Reverb.

Drive
De overdrive is gemodelleerd naar een vintage buizenversterker. Laat je lead een beetje “furry” klinken of zet hem aan voor een echt authentieke overdrive die steeds meer vervormt naarmate je meer door het signaal gaat.

Talk
Het Talk-effect creëert een stemachtig talkbox-effect, met twee verschillende simulaties van een voice channel.

Compressor
Het compressoreffect biedt treshold afstellingen en kan ook worden gemoduleerd om onder andere side-chain te verkrijgen.

Crush
Met het Crush-effect kunt u de samplefrequentie van het geluid drastisch verminderen. Geef je baslijn een subtiele lo-fi touch of verpulver deze in knetterend, digital stardust.

Combfilter
Het combfilter-effect kan chorus-achtige effecten creëren wanneer deze worden bediend vanuit een LFO of met statische spectrale aanpassingen in uw geluid.

De Crush-, Talk-, Comb-filter-, Compressor- en Drive-effecten kunnen allemaal worden gemanipuleerd met de Morphs en Impulse Morph-bedieningselementen, evenals met de LFO of de modulatie-envelop.

Reverb / Delay
Het Delay-effect heeft 3 feedbackniveaus, een Dry / Wet-regelaar en het Delay-tempo kan met de Master Clock worden gesynchroniseerd. The Delay beschikt over een optionele analoge modus die zich gedraagt ​​als old school delay bij het wijzigen van het delay tempo.

Een geweldig klinkend Reverb-effect is beschikbaar als u de Delay niet gebruikt, met dry / wet-regelaars, 3 reverb-types en een brightness control voor het aanpassen van de hoge tonen indien gewenst.

LAYERING
4 identieke, even krachtige synthesizers staan tegelijkertijd tot uw beschikking en opent adembenemende layering mogelijkheden, zowel ritmisch als sonisch. De Split-modus geeft je twee 2 slots aan elke kant van de split. Met een flexibele Hold-functie kun je slots op de achtergrond onafhankelijk vergrendelen en vasthouden terwijl je iets anders bovenaan speelt.

PITCH STICK
De unieke Pitch Stick kan worden gebruikt voor het benden van noten en voor het creëren van subtiele vibrato-effecten, net zoals een gitarist of violist, omdat er geen dead-zone in de middelste positie is. Het bendbereik kan variëren van nul tot 48 noten omhoog / omlaag en kan uniek zijn voor elk programma. Het is zelfs mogelijk om afzonderlijke bendbereiken op en neer te zetten: -12 of -24 halve tonen of + 2 halve tonen.

CHORD MEMORY
De handige Chord Memory-functie onthoudt de combinatie van noten, zodat je een kwint of een akkoord met één vinger kunt spelen, briljant voor leads en eigenzinnige thema’s.

ARPEGGIATOR
De Nord Lead 4 bevat een klassieke Arpeggiator met omhoog / omlaag en willekeurige modi en een bereik van 4 octaven. De Arpeggiator kan met de masterclock worden gesynchroniseerd met de LFO en tevens worden vertraagd. Een nieuwe Poly-modus pulseert alle noten die je als akkoord vasthoudt in plaats van door de individuele noten te spelen. Ideaal voor staccato interpunctie in combinatie met bijvoorbeeld nieuwe patronen en de impuls-morph-knoppen. Als je vier slots hebt, kun je 4 Arpeggio’s tegelijkertijd laten werken!

PATTERNS
De Pattern-functie past ritmische figuren toe op de Arpeggiator of de LFO’s. Er is een brede selectie patterns beschikbaar, variërend van basis-  tot meer complexere “groove” figuren.

Mutator
De Nord Lead 4 Mutator-functie is een automatische programma-generator met instelbare stijl en sterkte.

MASTERCLOCK
In het hart van de Nord Lead 4 is de Master Clock die het globale tempo beheert. De LFO, Arpeggiator en Delay kunnen allemaal worden gesynchroniseerd met de Masterclock. Het tempo kan gemakkelijk in grote lijn worden gewijzigd met een Tap-tempo-knop, zodat je kunt tikken op het ritme van je drummer en ingewikkelde ritmisch gekoppelde delen kunt afspelen in perfecte synchronisatie. De Master Clock kan ook worden gestuurd naar een externe MIDI-clock als slave.

SOUND MANAGER
De Nord Sound Manager, beschikbaar voor Mac OSX en Windows, maakt het organiseren, back-uppen en overbrengen van programma’s naar uw Nord Lead 4 een fluitje van een cent.
De Nord Sound Manager Software kunt u hier downloaden.

CONTROL PEDALS
Ondersteuning van de control pedals is verbeterd en ondersteunt nu tevens de volgende pedalen: Fatar, Yamaha FC7, Roland EV-7, Roland EV-5, Korg EXP2 en Korg XVP10.